Какво ни е необходимо:
- Фондан - 1кг.
 - Сладкарски бои
 
за блата:
- 6 яйца
 - 120 гр. пудра захар
 - 2 с. л. какао
 - 120 гр. брашно
 - 1 бакпулвер
 - 1 ванилия
 
за крема:
- 180 мл. пълномаслена метана
 - 300 гр. черен шоколад
 - 130 гр. масло
 - 1 ванилия
 
Разбиваме  яйцата и пудрата захар до побеляване. Смесваме  брашното с
бакпулвера, какаото, ванилията и го  прибавяме лъжица по лъжица  направо при яйцата. Бъркаме  с миксер до
получаването на хомогенна смес. Изсипваме  готовата вече смес  във форма - 24 см.,
която сме  намазали с олио и поръсили леко с брашно ,за да не залепва тортата. Изпичаме  блата в предварително
загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
През това време правим шоколадовия крем. Кипваме  сметаната. Сваляме я от
котлона и добавяме натрошения шоколад. Изчакваме 10 секунди и започваме да
бъркаме, докато сместа стане гладка. След това прибавяме  маслото и ванилията и
оставяме да изстине на стайна температура.
След като сме изпекли блата и сме го оставили да изстине, го разделяме на
две. Намазваме  средата обилно с шоколадовия крем и залепваме отгоре с другия
блат. След това намазваме цялата торта с крема.
За покриването на тортата ни трябва 780 гр. фондан .Разточваме  фондана на плота, който предварително сме  покрили с цветарски
целуфан. Така фондана няма да полепва на плота. Фондана го разточваме докато стигне дебелина около 4-5 мм. . След като вече е готов  покриваме  тортата с него.
Тук ни трябва шпатула, с която да претиснеме  фондана, за да не остане въздух
между блата и захарното тесто. Излишното се изрязва и след това се добавя декорация отгоре. 




За мен не изглежда никак лесна, но тортата е наистина красива :)
ОтговорИзтриване