Лесна шоколадова торта с фондан за Свети Валентин
Какво ни е необходимо:
- Фондан - 1кг.
- Сладкарски бои
за блата:
- 6 яйца
- 120 гр. пудра захар
- 2 с. л. какао
- 120 гр. брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия
за крема:
- 180 мл. пълномаслена метана
- 300 гр. черен шоколад
- 130 гр. масло
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата и пудрата захар до побеляване. Смесваме брашното с
бакпулвера, какаото, ванилията и го прибавяме лъжица по лъжица направо при яйцата. Бъркаме с миксер до
получаването на хомогенна смес. Изсипваме готовата вече смес във форма - 24 см.,
която сме намазали с олио и поръсили леко с брашно ,за да не залепва тортата. Изпичаме блата в предварително
загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.
През това време правим шоколадовия крем. Кипваме сметаната. Сваляме я от
котлона и добавяме натрошения шоколад. Изчакваме 10 секунди и започваме да
бъркаме, докато сместа стане гладка. След това прибавяме маслото и ванилията и
оставяме да изстине на стайна температура.
След като сме изпекли блата и сме го оставили да изстине, го разделяме на
две. Намазваме средата обилно с шоколадовия крем и залепваме отгоре с другия
блат. След това намазваме цялата торта с крема.
За
покриването на тортата ни трябва 780 гр. фондан .Разточваме фондана на
плота, който предварително сме покрили с цветарски
целуфан. Така фондана няма да полепва на плота. Фондана го разточваме
докато стигне дебелина около 4-5 мм. . След като вече е готов
покриваме тортата с него.
Тук ни трябва шпатула, с която да претиснеме фондана, за да не остане
въздух
между блата и захарното тесто. Излишното се изрязва и след това се
добавя декорация отгоре.
Шоколадова торта
Продукти:
1 3/4 ч.ч брашно
1 ч.ч пудра захар
3 супени лъжици какао
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
2 яйца
1 ч.ч. горещо кафе
ванилия
Загряваме фурната на 180 градуса и подготвяме две форми с големина 23 см.
В подходяща купа пресяваме брашно, захар, какао, бакпулвер, сода бикарбонат и сол.
В друга купа смесваме яйцата, млякото, олиото и ванилията. Разбиваме за кратко на ниска скорост. Бавно и на малки части добавяме сухите съставки и когато ги преполовим, можем да започнем с кафето, така част сухи съставки, част кафе, трябва да завършим с брашно (няма проблем ако има бучици). Разделя ме сместа на равни части и печем за около 35 минути. След като са готови охлаждаме напълно.
КРЕМ:
230 гр. черен шоколад
2 суп. л. какао
1 ч. л. разтворимо кафе
5 суп. л. вода
1 суп. л. ром
2 яйца
1 суп. л. захар
щипка сол
1 ч. ч. сметана
В касерола с дебело дъно слагаме натрошения шоколад, какао, кафе, водата, рома и стопяваме на много слаб огън и разбъркваме. Получава се гладка и лъскава смес. Оставяме на страни. Разделяме яйцата на жълтъци и белтъци. Към всеки добавяме по половин лъжица захар. Разбиваме жълтъците докато се получи почти бял крем. Белтъците бием по същия начин заедно със солта до получаване на твърд сняг. Разбиваме и сметаната. Сега почваме да смесваме. Прибавяме към шоколадовата смес и разбъркваме, започваме да добавяме по-малко от белтъците и бъркаме до хомогенност, на края е сметаната. Получава се мус с много лек и въздушен вкус.
ГЛАЗУРА:
50 гр. черен шоколад
50 гр. млечен шоколад
1 суп. л. разтворимо кафе
100 мл. сметана
2 суп. л. масло ( олио )
В подходящ съд слагаме двата вида шоколад и кафето, затопляме за малко и бъркаме интензивно, прибавяме сметаната и продължаваме да бъркаме. Отстраняваме от огъня и продължаваме с интензивното бъркане като прибавим и маслото. Оставяме на страна като бъркаме от време като не оставяме глазурата да се сгъсти. Оставя се малко от крема за украса. И на края се покрива тортата с глазурата.
Ето още една моя торта, която съм я направила по същата рецепта за празника Свети Валентин , но с друг вид украса.




Няма коментари:
Публикуване на коментар